Eğitim Liderliği: Temel Zorluklar ve Etik Gerilimler


Özet Görüntüleme: 105 / PDF İndirme: 53

Yazarlar

  • Mustafa Feyyaz Çetin Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11095103

Özet

Patrick Duignan tarafından yazılan ve 2007 yılında Cambridge University Press (New York) tarafından yayımlanan Eğitim Liderliği: Temel Zorluklar ve Etik Gerilimler adlı eser eğitim liderlerinin karşılaştıkları zorlukları ve etik gerilimleri analiz etme konusunda pratik bir yol, liderlik yeteneklerinin geliştirilmesine dayalı yeni bir yaklaşım sunmayı; liderlerin etik kararlar verme yeteneklerini artırmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. 

Patrick Duignan eserinde, liderlerin etik sorunları anlamaları için pratik araçlar sunmaktadır. Ayrıca, toplumsal adalet, çeşitlilik, eşitlik ve demokrasi gibi konulara vurgu yaparken; adalet, eşitlik ve iş birliği odaklı liderliğin önemini vurgular. Otantik liderlik anlayışını vurgulayarak, güçlü ahlaki değerlere sahip liderlerin güven ve açık iletişime dayalı bir çalışma ortamı oluşturması gerektiğini savunur. Yazar, eğitim liderliği alanındaki araştırmaların odaklanması gereken konuları işaret eder ve etik liderliğin öğrenci başarısı ve okul kültürü üzerindeki etkisi gibi konuları ele alır. Ayrıca, liderlerin personel ve paydaşları arasında etik karar verme kültürünü teşvik etme yöntemlerini tartışır ve liderlik eğitimi programlarının etkinliğini değerlendirmek için farklı yöntemlerin incelenmesi gerektiğini önerir.

Ancak, kitabın kavramsal tanım eksikliği gibi bazı olumsuz yönleri olduğunu belirtir ve okuyucuların temel kavramları araştırmalarını önerir. Kitap, örnek olaylar üzerinden vaka analizlerine ağırlık verir ve eğitim liderlerinin kendi deneyimleri ile karşılaştırarak kendilerini sorgulamalarına yardımcı olur. Sonuç olarak, kitap eğitim liderlerine etik karar alma konusunda bir öz değerlendirme fırsatı sunar.

İndir

Yayınlanmış

2024-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

Çetin, M. F. (2024). Eğitim Liderliği: Temel Zorluklar ve Etik Gerilimler. Toplum, Eğitim Ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 3(1), 64–69. https://doi.org/10.5281/zenodo.11095103

Sayı

Bölüm

Kitap İncelemesi